Tips voor een goed functionerende spijsvertering

Wellness voor je buik

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Een goed functionerende spijsvertering is essentieel voor ons totale welzijn. Door het handhaven van een gevarieerd eetpatroon, voldoende hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging, effectief stressmanagement en voldoende rust kunnen we de gezondheid van onze maag en darmen ondersteunen.


Maar hoe zet je dat alles nu om in de praktijk? Wij somden 5 tips op!


TIP 1: Eet gevarieerd en vezelrijk

Eet voldoende groenten en fruit in alle vormen, kleuren en maten. Naast een bron van vezels zijn ze ook rijk aan allerlei vitamines en mineralen om je afweersysteem een boost te geven.


Voeg af en toe peulvruchten toe aan de maaltijd, zoals kikkererwten, bonen en linzen. Vezelrijk zijn, is niet het enige voordeel van de peulvrucht. Ze zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitamines en zijn daarom ook een uitstekende vleesvervanger.


Kies voor volkoren graanproducten, deze bevatten meer vezels dan de witte variant.

 

TIP 2: Drink voldoende water

Water helpt bij het oplossen van de vezels en het bevorderen van een soepele passage van voedsel door het spijsverteringskanaal.

 

TIP 3: Beperk alcohol en cafeïne houdende dranken

Alcohol en cafeïne kunnen een prikkelende werking hebben op de maag en darmen, met maagpijn, constipatie of diarree als gevolg. Daarom consumeer je deze best met mate.

 

TIP 4: Beweeg regelmatig doorheen de dag

Regelmatig bewegen heeft naast energieverbranding en spieropbouw nog andere voordelen. Door zelf te bewegen, zet je de darmen mee in beweging en helpt het constipatie te voorkomen. Bovendien kan lichaamsbeweging bijdragen aan het verminderen van stress, wat op zijn beurt ook een positieve invloed heeft op de spijsvertering.

 

TIP 5: Respecteer een goede nachtrust

Voldoende rust en slaap zijn ook essentieel voor een gezonde spijsvertering. Tijdens de slaap krijgt het lichaam, en dus ook het spijsverteringsstelsel, de kans om te herstellen en te regenereren.

 

Wil je meer weten over de darmflora en hoe je deze optimaal houdt, klik hier: Darmflora verbeteren | JAVA FOODSERVICE.


Voor gepersonaliseerd advies laat je je best begeleiden door een diëtiste.

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing