Besteed extra aandacht voor de vochtinname bij ouderen
tijdens de warme zomerdagen!

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een verminderde vochtinname toe. Het is daarom essentieel dat we ouderen voldoende stimuleren om dagelijks minimaal 1,5 liter vocht te drinken, wat ongeveer overeenkomt met acht glazen. Door kleine veranderingen in het menu aan te brengen en extra drankjes gedurende de dag aan te bieden, kunnen we ons maximaal inzetten voor een goede hydratatie bij ouderen.

Tips om de vochtinname te stimuleren


TIP 1:

Zorg ervoor dat er steeds dranken in het zicht of in de omgeving van de ouderen staan, zowel op de kamer als in de gemeenschappelijke ruimtes.


TIP 2:

Voorzie zowel gekoelde dranken als dranken op kamertemperatuurStart elke maaltijd met het aanbieden van een drankje, schenk nadien bij.


TIP 3:

Zorg voor voldoende variatie aan dranken: (gearomatiseerd) water, melk, vruchtensappen, groentesappen, smoothies, bouillon en thee zijn aangewezen.


TIP 4:

Schakel frisse tussendoortjes in zoals vers fruit, fruit op sap, smoothies, ijsjes, milkshakes … Deze leveren ook extra vocht aan.


TIP 5:

Ook tijdens de verzorgende handelingen kan de vochtinname gestimuleerd worden bv. na het poetsen van de tanden of het nemen van de medicatie.


TIP 6:

Maak je drankjes extra aantrekkelijk door aangepaste glazen of verfrissende garnituren zoals verse kruiden, fruit of groenten toe te voegen. Je kan de dranken centraal presenteren in een drankdispenser of een kan.


Wist je dat ...?

Soms wordt er gezegd dat koffie niet mee zou tellen bij je vochtinname, omdat de cafeïne vocht zou onttrekken aan het lichaam.


Dat is niet waar. Wel stimuleert cafeïne de werking van de nieren waardoor je wellicht vaker moet plassen. Toch wordt geadviseerd niet meer dan vijf à zes kopjes koffie per dag te gebruiken. Teveel cafeïne kan namelijk wel klachten geven als slapeloosheid, hoofdpijn en gevoelens van onrust en angst.

Speciale aandacht voor de meest kwetsbare ouderen

Bij ouderen met een fragiele gezondheid kan het belangrijk zijn om tijdens warme dagen de vochtbalans extra in de gaten te houden. Een handige manier om dat te doen is door middel van een drankkaart, waarop de oudere, familie en zorgmedewerkers eenvoudig de vochtinname kunnen registreren. Dit biedt niet alleen een praktische methode om het drinkgedrag bij te houden, maar dient ook als extra stimulans om voldoende te drinken.

Titel

Bij slikproblemen:


Maak gebruik van een indikkingsmiddel om dranken te binden volgens de IDDSI-classificatie. Er zijn indikkingsmiddelen beschikbaar in neutrale smaak of fruitsmaken.


Met een aangepaste neusbeker of een schuine beker verminder je het risico op verslikken. Teutbekers kan je beter vermijden, hierdoor vergroot de kans op verslikken.


Fruitmoes is een goed alternatief voor fruit om als tussendoortje in te schakelen.

Bij ouderen met dementie:


Ouderen met dementie vergeten soms te drinken.


Een gekleurde beker of een gekleurd drankje in een doorzichtige beker zorgen ervoor dat ze meer gestimuleerd worden om te drinken. De felle kleur zorgt voor meer prikkeling waardoor het aanzet tot drinken.


Door siropen toe te voegen aan je water zorg je voor een felle kleur, daarnaast wordt de zoete smaak vaak beter geapprecieerd.
.

Bekijk hier ons assortiment om vochtinname te stimuleren

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing