Voedingszorg bij dementie

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Als je het plezier van eten dreigt te vergeten…

Blijven genieten van eten, daar zetten wij op in!


We staan er niet vaak bij stil, maar naast een basisbehoefte heeft voeding ook een belangrijke sociale betekenis in onze samenleving. Gezellig samen eten of rustig alleen, thuis, op restaurant of op het werk … Maaltijden geven structuur aan je dag, een moment om naar uit te kijken.


Wat als eten niet meer vanzelfsprekend is? Bij personen met dementie zien we o.a. persoonlijkheidsveranderingen, desoriëntatie, vergeetachtigheid en verminderde communicatie. Bij ongeveer 40% zien we ook geleidelijk een belangrijk gewichtsverlies. Dit kan te maken hebben met een veranderende eetgewoonte: sneller afgeleid, rusteloosheid, verwardheid, smaakveranderingen, …


De impact op het eetgedrag kan een groot effect hebben op het algemeen welzijn van de bewoner. Het plezier om te eten is een last geworden, de maaltijdmomenten een stressmoment.


Een gepersonaliseerde aanpak kan het plezier van eten terug brengen!


De gevolgen op het eetgedrag zijn individueel verschillend omdat de problemen ook afhankelijk zijn van het type en de fase van dementie. Dit zorgt ervoor dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat, een gepersonaliseerde ondersteuning is noodzakelijk. Daarom is het soms zoeken naar de juiste ondersteuning. Maar wanneer je iemand terug kan laten genieten van zijn maaltijden is de voldoening des te groter.  


Ontdek hier enkele tips die een hulpmiddel kunnen zijn om je bewoners de juiste ondersteuning te geven en terug de goesting te geven om te eten!

.

Titel

Titel

Wanneer de voedingsinname afneemt, kijk dan vooral naar wat de bewoner wel nog graag eet en drinkt en ga hiermee aan de slag! Focus op het genieten van een maaltijd. Hoe meer we gaan forceren, hoe meer de bewoner een afkeer zal krijgen van het maaltijdmoment.  


3 tips waarbij je door kleine aanpassingen extra energie kan toevoegen aan het huidige voedingspatroon:


1. Een goed gevulde soep

Soep is een maaltijd die vaak nog goed en graag gegeten wordt, ook al neemt de eetlust af. Een portie groentesoep bevat ongeveer 50 kcal, dat is niet veel als je weet dat een bewoner minstens 1800 kcal op een dag nodig heeft. Daarnaast kan een soep voor de maaltijd er voor zorgen dat er minder gegeten wordt van de hoofdmaaltijd.  In plaats van de soep te vervangen, ga na hoe je deze maaltijd energierijker kan maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door room of smeerkaas toe te voegen naar de smaakvoorkeur van de bewoner. Indien er geen slikproblemen zijn kan je ook soepballetjes, spek-/hamblokjes , broodkorstjes, gemalen kaas of vermicelli toevoegen. Eventueel kan je, in overleg met de bewoner de soep ook verplaatsen naar het avondmaal om de inname van de hoofdmaaltijd te stimuleren.

 

2. Een kleine broodmaaltijd

Door dubbel te beleggen kan je een kleine broodmaaltijd energierijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van zout en zoet (voorkeur): kaas met siroop, platte kaas met bruine suiker, brie met honing, charcuterie met confituur, … . Door smeervet (boter of margarine) toe te voegen voorzie je extra vetten. Een extra rolletje vlees of kaas uit het vuistje, bij de broodmaaltijd of tussen de maaltijd door, zorgt voor extra eiwitten. Broodvarianten zoals: rozijnenbrood, suikerbrood, sandwiches, verloren brood, croque monsieur, … zijn goede vervangers ter afwisseling en leveren meer energie dan een gewone broodmaaltijd. Serveer ze eventueel als een klein hapje tussendoor.

 

3. Een drankje tussendoor

Water, koffie, thee, … zijn een goede dorstlesser en brengen vocht aan. In kader van preventie van ondervoeding kan je best voor energierijke dranken opteren zoals volle melkproducten, vruchtensappen, frisdranken, tafelbier, … Drinken gaat vaak nog vlot en op deze manier voorzie je de bewoner van extra energie. Melkproducten leveren bovendien ook extra eiwitten. Indien de voedingsinname zeer beperkt is kan je ook eiwit verrijkte dranken inschakelen.

 

Pas deze tips steeds toe naar de smaakvoorkeur van de bewoner. Op deze manier zorg je ervoor dat de bewoner blijft genieten van zijn maaltijd.


Met een eenvoudige voedings- en vochtbalans kan je de voedingsinname van je bewoners eenvoudig registreren en beoordelen.


Zijn de gewone maaltijden onvoldoende? Dan kan je gebruik maken van energie-/ eiwitrijke voeding. Ook hier kies je best voor de producten die het beste aansluiten bij de smaakvoorkeuren van de bewoner.

Bekijk hier ons assortiment: label ‘energie- en eiwitrijke voeding'.

Heb jij nog vragen in verband met de voedingszorg of het aanbod? 

Neem contact op met onze diëtiste: riet.deckers@javafoodservice.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing