Darmflora verbeteren

Het belang van een goede darmflora

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Het maagdarmstelsel en voornamelijk de dikke darm is de thuis van ontelbare micro-organismen, die samen de darmflora vormen. Er zijn honderden soorten micro-organismen die in verschillende verhoudingen in de darmen voorkomen en die op verschillende manieren onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Een “gezonde darmflora” wil dus zeggen dat de micro-organismen die een positief effect hebben op onze gezondheid dominant aanwezig zijn.


Een gezonde darmflora heeft verschillende voordelen. Zo ondersteunt het de vertering en de vorming van stoelgang en is het nodig voor de aanmaak van bepaalde nuttige stoffen zoals actief vitamine K. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol in het immuunsysteem. De laatste decenia is er veel aandacht gegaan naar het bestuderen van het nut van een gezonde darmflora. Er zijn aanwijzingen dat een gezonde darmflora een beschermend effect kan hebben tegen het ontwikkelen van overgewicht, diabetes en zelfs hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

De darmflora verbeteren

Pre- en probiotica zijn elementen in voeding, die de darmflora positief kunnen beïnvloeden.


 1. Prebiotica zijn fermeneerbare voedingsvezels zoals inuline, pectines en glucanen. Deze vezels zitten in voedingsmiddelen en worden niet of onvolledig verteerd in de maag en dunne darm. Hierdoor komen ze in de dikke darm terecht, waar ze een voedingsbron vormen voor de goede darmbacteriën. Prebiotica voeden op die manier de gezonde darmflora en maken haar sterker.
 2. Probiotica zijn goede bacteriën. Sommige voedingsmiddelen bevatten in grote hoeveelheden de bacteriën die ook in onze dikke darm voorkomen. Door voeding te eten die veel probiotica bevat kan de verhouding aan positieve bacteriën in de darm positief worden beïnvloed.

 

Zowel prebiotica als probiotica hebben een positief effect op de darmflora, maar vanwege hun verschillende werking worden voornamelijk voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotica aanbevolen om de darmenflora gezond te maken en te houden. Probiotica zijn vooral nuttig bij een beschadigde darmflora, bijvoorbeeld na het nemen van antibiotica.


TIP 1: Kook vaker met producten die rijk zijn aan prebiotica. Prebiotica bevinden zich in groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volle granen.


10 voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan prebiotica:

 1. Broccoli en andere koolgroenten zoals spruiten en savooikool
 2. Lijnzaad
 3. Zoete aardappel
 4. Asperges
 5. Peulvruchten zoals linzen en erwten
 6. Haver
 7. Noten zoals cashewnoten
 8. Bananen
 9. Uien en ander groenten uit deze familie zoals prei en knoflook
 10. Appels

 

TIP 2: Voorzie minimaal twee keer groenten per dag. Bijvoorbeeld zowel bij de warme maaltijd als bij de broodmaaltijd, onder de vorm van rauwkost, soep of verse groente spread.


TIP 3: Kook wekelijks met peulvruchten, zoals linzen, bonen of erwten. Ze kunnen tevens dienst doen als vleesvervanger.

 

TIP 4: Gebruik regelmatig producten die rijk zijn aan probiotica.

Dit is in het bijzonder nuttig bij problemen die te wijten kunnen zijn aan een verstoorde darmflora, zoals verstoorde stoelgang na een antibioticakuur.


4 Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica:

 1. Yoghurt
 2. Kefir
 3. Zuurkool
 4. Miso

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing