Voedingszorg bij slikstoornissen

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Dysfagie of slikstoornissen

Zorgeloos genieten van eten en drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de zorg zijn er heel wat bewoners of patiënten die kampen met dysfagie of slikstoornissen. Dit kan blijvend of tijdelijk van aard zijn, bijvoorbeeld tijdens een revalidatieperiode. Slikproblemen kunnen het risico op ondervoeding, uitdroging, een longontsteking en zelfs overlijden vergroten. De angst om zich te verslikken, heeft grote gevolgen voor het gevoel van veiligheid, comfort en autonomie.


Daarom is het voor mensen met kauw- en slikproblemen belangrijk dat zij eten en drinken krijgen dat de juiste dikte, ook wel consistentie genoemd, heeft. De logopediste en de chef spelen hierbij een belangrijke rol. De logopediste adviseert welke voedingsconsistentie de bewoner of patiënt veilig en efficiënt kan wegslikken. De chef zorgt ervoor dat de maaltijden met smaak en in de juiste consistentie worden bereid.  Het is belangrijk dat er hierbij een goede communicatie is tussen de keuken en de zorg. Als bewoners en patiënten voeding in de juiste consistentie krijgen, krijgen zij voldoende energie, eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Bovendien vergroot dit hun gevoel van veiligheid, comfort en autonomie.  


Hierbij ontbreekt vaak een eenduidig protocol, waardoor zorgorganisaties verschillende termen gebruiken voor bepaalde diktes. Dit maakt de communicatie tussen de zorginstellingen bijvoorbeeld moeilijk wanneer een bewoner van het ziekenhuis naar het woonzorgcentrum gaat. Om verwarring te voorkomen ontwikkelde een internationale groep professionals in de gezondheidszorg een raamwerk: IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative).


Het doel van IDDSI is om het eten en drinken voor mensen met kauw- en slikproblemen veiliger te maken. Daarvoor is het belangrijk dat alle zorgverleners dezelfde taal spreken op het gebied van voedingsconsistenties. IDDSI is een raamwerk dat bestaat uit 8 levels. Deze worden aangeduid met een kleur, een cijfer en een omschrijving. Voor elk level ontwikkelden de professionals een aantal testmethoden om de voedingsconsistentie te bepalen.


Wil je meer info over het IDDSI Framework? Bekijk dan dit document met meer gedetailleerde informatie.

Titel

Titel

Beschikbaar in ons assortiment:

Leaflet_Slikproblemen_NL.pdf

Broodmaaltijd


Dinnerland_Producten_NL.pdf

Warme maaltijd

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Heb je vragen over ons aanbod of het assortiment?
Neem contact op met onze diëtiste: riet.deckers@javafoodservice.be.

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing