Koken met plantaardige eiwitbronnen

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Green Deal: Eiwitshift op ons bord

Sligro Food Group Belgium werkt sinds juli 2021 mee aan de Green Deal Eiwitshift op ons bord. De Green Deal is een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en tal van organisaties zoals Sligro om de consumptie van meer duurzame eiwitbronnen te promoten. Eiwitshift je mee?

Titel

De gemiddelde Belg haalt vandaag de dag ongeveer 60 procent van zijn eiwitten uit dierlijke bronnen zoals vlees, vis en zuivel en slechts 40 procent uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten, granen en noten. Concreet wil men met de ‘eiwitschift’ die balans omdraaien, zodat men zijn eiwitten voor 60 procent uit plantaardige bronnen haalt. Dat is namelijk beter voor de natuur, aangezien de productie van plantaardige eiwitbronnen minder milieubelastend is in vergelijking met de productie van dierlijke eiwitten.


Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid zou deze overgang voordelig zijn. Meer plantaardige voeding in het dieet leidt namelijk over het algemeen tot een betere gezondheid. Ook de Hoge Gezondheidsraad raadt aan om meer plantaardig en minder dierlijke voeding te eten.

Koken met meer plantaardige eiwitbronnen

Plantaardig koken brengt heel wat uitdagingen met zich mee, maar voor deze Green Deal hoef je niet volledig plantaardig te koken om duurzaam te koken. Zolang plantaardig de basis is, kan er wel gebruik gemaakt worden van dierlijke producten om een gerecht op smaak te brengen.


Het is daarvoor wel belangrijk om goed te weten in welke producten dierlijke eiwitten voorkomen. De yoghurt van het ontbijt, de melk in de koffie, het hartig beleg op brood ‘s middags, de eieren in het koekje als vieruurtje, het stukje vlees bij de warme maaltijd en het kaasblokje als avondsnack. Pas door het bewust worden van de hoeveelheid dierlijke eiwitten die we eten, kunnen we alternatieven zoeken die minder dierlijke eiwitten bevatten.

Titel

Om duurzamer te koken neem je daarom best altijd plantaardige bronnen als basis van de maaltijd. Kies ervoor om veel groenten te gebruiken en die aan te vullen met granen, peulvruchten en eventueel een klein stukje vlees, vis of kaas.


TIP: Kies ervoor om veganistische dagen in te lassen. Kook op die dag zonder dierlijke eiwitten. Een chili sin carne, een vegetarische wok met noedels en pinda of een spaghetti bolognaise met quorn zijn slechts enkele ideeën.


TIP: Experimenteer met spreads. Het vervangen van charcuterie met spreads is al een grote stap naar meer plantaardig eten. Maak spreads van een verscheidenheid van groenten, peulvruchten, noten en fruit. In sommige van deze spreads kan je dierlijke producten verwerken. Zolang de basis plantaardig is, ben je al goed bezig. Probeer bijvoorbeeld pikante hummus te maken, of een spread van gegrilde paprika en walnoot. De combinaties zijn eindeloos.


TIP: Beperk het eten van rood vlees zoals rund of lam tot maximum één keer per week. Deze soorten zijn namelijk het meest milieubelastend.


TIP: Experimenteer met vervangproducten. Het vervangen van vlees of zuivel met plantaardige vervangproducten zoals tofu, seitan, quorn of sojamelk is niet altijd even evident. Die producten hebben een andere smaak en textuur, waardoor ze niet door iedereen geliefd zijn. Als chef ligt daar natuurlijk net de uitdaging in.

 

Het doel van elke chef is om mensen te plezieren met lekkere gerechten. Het doel kan echter ruimer zijn dan alleen dat. Chefs kunnen er ook naar streven gezonde en duurzame gerechten te maken. Chefs kunnen op die manier zelfs één van de belangrijkste schakels worden in het behalen van deze Green Deal. Het zijn namelijk chefs die de bevolking vertrouwd kunnen maken met nieuwe producten en recepten en uiteindelijk met deze nieuwe manier van eten. Als chef kan je beter dan wie dan ook mensen overtuigen dat het mogelijk is om lekker én gezond én duurzaam te eten. Ga jij deze uitdaging aan?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing