5 tips voor chefs

Ouderen motiveren om voldoende te eten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

We zien in woonzorgcentra dat ondervoeding een veelvoorkomend probleem is. Daarom is het belangrijk om erop toe te kijken dat ze voldoende inname hebben. Als dit niet het geval zou zijn, is het belangrijk om de ouderen toch te motiveren om te eten. Hieronder enkele tips om ouderen te motiveren om voldoende te eten.

1. Benut geuren en smaken

Ouderen hun reuk -en smaakvermogen gaat achteruit, de mate van achteruitgang verschilt van persoon tot persoon. De ene proeft bijna niets meer terwijl de andere geen achteruitgang ondervindt. Daarom is het belangrijk dat wanneer er voor een groep ouderen wordt gekookt, er voldoende kruiden gebruikt worden, zodanig dat het eten niet te flauw is van smaak.

2. Gebruik voldoende kleur

Het is voor iedereen veel aantrekkelijker om van een bord te eten waar veel kleur in zit dan van een bord met een heel eentonig kleurenpatroon. Kies bijvoorbeeld ook niet voor dezelfde groenten in de soep als bij het hoofdgerecht, dit moedigt ook niet aan om veel te eten.

kleur eten ouderen motiveren

3. Geef de ouderen inspraak

Eten dat je graag eet, gaat veel vlotter naar binnen dan iets wat je niet zo graag lust. Dit is bij ouderen niet anders. Als ze nu in het woonzorgcentrum verblijven, kunnen ze niet meer altijd zelf beslissen wat ze zullen eten, maar wordt dit voor hen beslist. Het kan de ouderen misschien wel motiveren om te eten als ze iets op hun bord krijgen wat ze heel graag lusten. Een leuk idee kan zijn om alle bewoners een suggestie te laten doen en op basis daarvan het menu op te stellen!

4. Boerenkost

De meeste ouderen hebben de gewoonte om aardappelen, vlees en groenten te eten en aangezien mensen gewoontebeesten zijn, is het niet zo eenvoudig om deze gewoonte te veranderen. Daarom is het heel belangrijk, als je voor ouderen kookt, en je graag wil dat ze hun eten ook met smaak zullen eten, dat je voornamelijk boerenkost klaarmaakt. Je kan een oudje heus wel tevreden stellen met een worst en wortelpuree. Vermijd vooral gerechten uit andere culturen zoals Chinees of sushi bijvoorbeeld.

boerenkost

5. Kook samen met de ouderen

De bewoners laten helpen bij het bereiden van de maaltijd heeft verschillende voordelen. Het bevordert het sociale contact tussen de bewoners onderling. Een ander voordeel is dat de eetlust gestimuleerd wordt door het zien, het ruiken en het bezig zijn met voeding. De ouderen mee aardappelen laten schillen of groenten laten snijden, zorg voor daarbij ook voor een prikkeling van de fijne motoriek. Mooi meegenomen is ook dat het de werkdruk voor het keukenpersoneel een beetje vermindert. Het is wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het feit dat alles een beetje trager zal gaan, begin dus zeker op tijd. Het is ook zo dat zeker niet alle ouderen nog bekwaam zijn om te helpen, sommige kunnen ook gewoon genieten van het zien klaarmaken van eten.

Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing