5 tips voor een frisse zomer

Hydratatieplan

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Water is essentieel voor bijna alle lichaamsprocessen, zoals spijsvertering, bloedsomloop en temperatuurregeling. Het helpt bij het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar cellen en bij het verwijderen van afvalstoffen.

Een goede hydratatie ondersteunt cognitieve functies en energieniveau.  Zelfs milde uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Voldoende hydrateren is daarom cruciaal. 

Extra aandachtig bij ouderen

Naarmate we ouder worden, neemt het risico op een verminderde vochtinname toe, deels omdat het dorstgevoel bij ouderen afneemt. Bovendien neemt de hoeveelheid lichaamsvocht af bij het ouder worden. Daarom is het essentieel om ouderen te stimuleren om dagelijks minimaal 1,5 liter vocht (ongeveer acht glazen) te drinken om dehydratatie te voorkomen.

Tips om de vochtinname te stimuleren:

TIP 1: Stel een hydratatieschema op

Plan specifieke tijden gedurende de dag om een glas water te drinken, bijvoorbeeld bij het opstaan,  voor elke maaltijd, en voor het slapengaan. Dit helpt je om consistent ge-hydrateerd te blijven zonder er constant aan te hoeven denken.

TIP 2: Eet waterrijk voedsel

Voeg waterrijke voedingsmiddelen toe aan je dagschema, zoals komkommer, watermeloen, sinaasappels, aardbeien, …. Deze helpen niet alleen met hydratatie, maar zijn ook lekker en verfrissend.

TIP 3: Maak water smakelijker

Voeg smaak toe aan je water met schijfjes citroen, limoen, munt, of bessen. Dit maakt het aantrekkelijker om meer te drinken.

TIP 4: Drink voor, tijdens en na het sporten

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je gaat sporten en blijf ook tijdens en na je work-out water drinken om het vochtverlies door zweten aan te vullen.

TIP 5: Gebruik een hydratatie-app

Er zijn veel apps beschikbaar die je helpen bij te houden hoeveel water je drinkt en je eraan herinneren om regelmatig te drinken.

Meer info over het hitteplan? Neem een kijkje op www.warmedagen.be.

Ontdek een eenvoudig en verfrissend recept: probeer frozen yoghurt barks!

Dit recept is eenvoudig en snel te maken, perfect om samen te bereiden als leuke activiteit. Je kan elke soort yoghurt gebruiken, maar Griekse yoghurt heeft de voorkeur vanwege de volle smaak en stevige structuur.  Ook gewone volle yoghurt of vruchtenyoghurt zijn geschikt, maar houd er rekening mee dat hoe minder vet de yoghurt bevat, hoe meer kristallen de barks kunnen krijgen.

Bij het maken van frozen yoghurt barks kun je eindeloos variëren met verschillende soorten fruit:

  • Frambozen en bosbessen hebben een losse structuur en kunnen heel worden toegevoegd.
  • Ander fruit zoals schijfjes banaan, aardbei, kiwi … kunnen ook toegevoegd worden.
  • Ook gedroogd fruit zoals dadels, vijgen, rozijnen of abrikozen kunnen toegevoegd worden.
  • Vermijd liever appels en peren, ze bevatten veel water en krijgen een vreemde structuur na het bevriezen.

Wat betreft noten of granola: voeg deze gerust toe, maar zorg ervoor dat ze in kleine stukjes worden toegevoegd voor een gelijkmatige verdeling.

Experimenteer en geniet van je zelfgemaakte gezonde traktatie!