Het 2+1 project van de school De Lage Kouter in Kortrijk wint de Eten is Feest 2022-award en wordt zo de opvolger van het voedselbosproject van het AZ Zeno in Knokke-Heist. De Eten Is Feest award is een samenwerking tussen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions om sociale projecten in de scholen- en zorgsector te ondersteunen. Het 2+1 project wint de award en een cheque van 10.000 euro en kan zo het project om de leerlingen gezonde en lekkere maaltijden aan te bieden aan een voor iedereen haalbare prijs verder uitbouwen.
De Eten Is Feest-award focust op unieke maaltijdbelevingen in de sociale, institutionele sector. Unilever Food Solutions vond in JAVA Foodservice de perfecte partner om de prijs jaarlijks uit te reiken. “In 2021 sloot de award aan op de heel bewogen en zware coronaperiode die net achter de rug was”, zegt Charlotte Grootenboer, trade marketing manager bij Unilever Food Solutions. “Dit jaar gaat de sector opnieuw door een stevige storm want de escalerende energieprijzen treffen uiteraard ook de sociale catering. Meer dan ooit is er nood aan projecten om het recht op een gezonde en smaakvolle voeding te vrijwaren.”
"Daarom willen we de inzet van de mensen die dagelijks met heel veel creativiteit het beste van zichzelf geven, belonen met een waardevolle award", vult Nadia Van Herck, marketing manager bij JAVA Foodservice aan. "De Eten Is Feest-award focust op de positieve energie die zo kenmerkend is voor deze sector.”
Een onafhankelijke jury beoordeelde 44 geanonimiseerde projecten. Alle projecten uit de sociale sector vanuit heel diverse invalshoeken die het welzijn op culinair vlak willen verbeteren, waren welkom. De jury herleidde de longlist naar een shortlist van vijf genomineerden: school De Lage Kouter uit Kortrijk, VZW Sint Monica uit Oostende, Viro vzw uit Brugge, WZC Huize Elisabeth uit Beveren en Scholengroep 19 ‘Dender’ uit Aalst. Iedereen die een project indiende werd uitgenodigd op het – feestelijke – Eten is Feest event en kon na de inspirerende keynote van gastspreker Leo Bormans en de voorstelling van de vijf projecten zijn stem uitbrengen.
De volgende drie projecten vielen in de prijzen:
De derde plaats ging uiteindelijk naar VIRO vzw die samen met de sociale ondernemers van Kopje Zwam een circulair stadslandbouwproject uitbouwden. VIRO begeleidt een 260-tal cliënten met een verstandelijke beperking. “Alles start met het ophalen van koffiegruis bij de horecazaken in de buurt. Het gruis wordt opgewerkt tot compost waarop we oesterzwammen en delicate microgroenten kweken. De oesterzwammen worden samen met de mensen van Kopje Zwam verwerkt tot een unieke zwamhamburger. De hamburgers en groenten gebruiken we niet alleen in de maaltijden voor onze cliënten, maar worden ook verkocht door buurtwinkels. We dromen ervan om dit project verder uit te bouwen en daarvoor zal de ondersteuning door een consultant ter waarde van 2.500 euro zeker van pas komen”, zegt Juliette Bossant, begeleider dagbesteding.
De Scholengroep 19 ‘Dender’ behaalde de tweede plaats met een project dat er wil voor zorgen dat alle leerlingen ’s middags kunnen genieten van een gezonde maaltijd. “Ons project vertrekt van de trieste realiteit dat heel wat leerlingen met een slecht gevulde of zelfs zonder brooddoos naar school komen. Studeren met een lege maag lukt natuurlijk niet en daarom startten we dit project om kwetsbare leerlingen gratis een gezonde maaltijd aan te bieden op school. Het project werd geïnitieerd door de leerkrachten levensbeschouwing maar uitgebouwd samen met alle leerkrachten, de leerlingen en plaatselijke handelaars. Het project rooit het zonder subsidies en daar om is deze tweede prijs van 2.500 euro meer dan welkom en hopelijk helpt dit ons om het project verder uit te rollen in heel onze scholengroep”, aldus Liesbeth De Backer, leerkracht levensbeschouwing.
De grote winnaar werd de school voor buitengewoon onderwijs De Lage Kouter uit Kortrijk met hun project 2 + 1 gratis. Ook dit project vertrekt van de realiteit dat vele ouders het moeilijk hebben om de schoolfacturen te betalen. “Het 2+1 project is gegroeid uit een brainstorming over hoe we onze warme maaltijden op school voor iedereen betaalbaar konden houden. De leerlingen van de grootkeukenopleiding bereiden dagelijks de warme maaltijden voor iedereen die op school blijft eten en dankzij een goede samenwerking met onze leveranciers zijn we er in geslaagd om dit project op te zetten. De ouders krijgen per aankoop van 10 maaltijdtickets, 5 maaltijdtickets gratis en dit scheelt een serieuze slok op een borrel. De Eten is Feest award en de bijhorende cheque van 10.000 euro zal ons zeker helpen om de continuïteit van dit project te verzekeren”, aldus een opgetogen Frank Vandamme, vakverantwoordelijke voeding