Hier links een representatie van dit voedselroutinemodel, met de 3 bouwblokken: eiwitcultuur, voedselvaardigheden en gezond, kwalitatief en veilig aanbod.
1. Eiwitcultuur:
Wat men eet is deels cultureel bepaald. Hoe kijkt de maatschappij naar voeding? Wat is ons aangeleerd? En wat zijn onze tradities? Nieuwe voedselroutines die gebaseerd zijn op plantaardige voeding, maar die te ver af staan van onze gewoontes zullen niet worden overgenomen door de bevolking. Er moeten dus slimme manieren gezocht worden om de focus naar plantaardig te leggen, zonder te sterk af te wijken van de eetcultuur.
TIP: Wil je inspelen op deze bouwblok? Recreëer dan zeer bekende gerechten en maak ze meer plantaardig. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti met minder gehakt, veggie balletjes met rode kool, bloemkool in een sojabechamelsaus of stamppot met een beperkte hoeveelheid spekjes.
TIP: Leg de focus op typisch Belgische, plantaardige producten. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische aardappelen, witloof, spruitjes of asperges. Maak ze traditioneel en lekker klaar en presenteer ze met een zodanige trotsheid voor het product, dat het vlees bijna bijzaak wordt. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde aardappel met sojaroom en quorngehakt en wat gruyèrekaas, geserveerd met wat gestoofd witloof. Feestelijk eten, met beperkte dierlijke eiwitten.