6 tips voor chefs: gezond aankomen

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Ondergewicht

Ondergewicht is een veelvoorkomende kwaal, vooral bij ouderen. Onbehandeld kan dit voor complicaties zorgen, zoals verzwakt immuunsysteem, vermoeidheid, lusteloosheid, vermindering van spiermassa en slecht herstel na ziekte. Het is dus belangrijk om ondervoeding snel en effectief aan te pakken.

 

Er van uitgaande dat er geen eetstoornis of medische aandoening aan de basis ligt van het ondergewicht, kan je deze tips toepassen om mensen op een gezonde manier opnieuw te doen aankomen.

Gezond aankomen

TIP 1: Zorg ervoor dat er altijd volwaardige maaltijden en tussenmaaltijden voorzien worden.


Omdat grote hoeveelheden in één keer eten vaak moeilijk gaat, is het belangrijk om eetmomenten te spreiden doorheen de dag. Minstens drie hoofdmaaltijden per dag te eten is hiervoor de basis, bij voorkeur aangevuld met enkele tussendoortjes.

 

TIP 2: Voorzie calorierijke tussendoortjes.


Bijvoorbeeld: blokjes kaas – olijven – milkshake (met echte of sojamelk) – boterham – glas melk – noten/gedroogd fruit – zwarte chocolade. Kies vooral gezonde tussendoortjes zoals bovenstaande, maar af en toe ongezonde tussendoortjes zoals cake zijn ook oké. Aankomen is prioriteit.

 

TIP 3: Voeg extra olie toe aan maaltijden.


Olijfolie van eerste persing is ontzettend gezond én calorierijk. Een maaltijd calorierijker maken kan makkelijk door ze te voorzien van een extra rijkelijke scheut olijfolie.

 

TIP 4: Besmeer brood extra dik.


Broodmaaltijden maak je makkelijk calorierijker, door ze extra dik te besmeren of door twee soorten beleg te gebruiken. Bijvoorbeeld: pindakaas en banaan - kaas en confituur -  kaas en ham - avocado en ei – hummus en kip.

 

TIP 5: Zorg voor voldoende eiwitten in elke maaltijd en zo veel mogelijk in tussendoortjes.


Personen met ondergewicht moeten ook opnieuw spiermassa opbouwen. Serveer daarom ook voldoende eiwitbronnen om deze spieropbouw te ondersteunen. Denk hierbij voor de hoofdmaaltijd aan vlees, vis, ei, sojaproducten en peulvruchten, voor de broodmaaltijd onder andere aan pindakaas, hummus, ei- vlees- of vissalades en tussendoor aan onder andere skyr, platte kaas of een handje noten.

 

TIP 6: Serveer verrijkte voeding.


Als bovenstaande tips niet aanslaan kan het nodig zijn om energie- en eiwit-verrijkte voeding in te schakelen.

Onder ander van merken zoals Nutrisis, zijn zeer kwalitatieve producten beschikbaar.

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing