Gezond (op)voeden

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Belang gezonde voeding bij kinderen

Kinderen hebben een hoge energiebehoefte, omdat ze veel moeten ontdekken en leren. Daarom is gezond en gevarieerd eten voor hen essentieel. Dat draagt bij aan een hogere concentratie en een beter leervermogen.

 

Wie gezond en evenwichtig eet, plukt daar de vruchten van. Het verkleint de kans om later chronische aandoeningen te krijgen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en sommige vormen van kanker. En daarbovenop: wie gezond eet, voelt zich gewoon beter in zijn vel.

 

Het klinkt allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ervoor zorgen dat kinderen elke dag gezond eten is geen kinderspel. Met volgende tips stimuleer je kinderen om gezond te eten.

Gezond groot worden

Algemene tips

TIP: Geef de voorkeur aan vis, gevogelte en mager vlees. Beperk vetter vlees en bewerkt vlees.


TIP: Kies volkorenvarianten voor pasta, rijst en brood.


TIP: Geef aandacht aan een brede variatie met plantaardige producten op de voorgrond. Een goede combinatie van diverse peulvruchten en andere plantaardige producten kan af en toe een goede vervanging van vlees of vis zijn.


TIP: Kies elke dag een andere kleur groenten en/of fruit: deze verschillen in voedingswaarde.


TIP: De voorkeur gaat naar magere of halfvolle zuivelproducten.


TIP: Gebruik voor te bakken een vloeibare vetstof met voorkeur olijfolie. Hier zitten meer goede vetten in dan in een harde vetstof.


Specifieke tips

TIP: Bied eten op een leuke manier aan: Kinderen eten met hun ogen. Maak er iets moois van en serveer het gerecht zodat je het zelf ook zou willen eten.


TIP: Zet variatie op het menu: Zo krijgt het kind al het nodige binnen om te groeien. De voedingsdriehoek toont wat een gezond eetpatroon precies inhoudt.


TIP: Maak gezonde keuzes makkelijk: wanneer je fruit aanbiedt, snij deze dan in stukjes. Zo gaan kinderen hier makkelijker naar grijpen.


TIP: Betrek kinderen maximaal: door eens samen te koken met kinderen gaan ze sneller geneigd zijn om te proeven.


TIP: Maak bordjes waarop uitgelegd staat waarom gezonde voeding belangrijk is. Als kinderen begrijpen waarom gezond eten belangrijk is, zullen ze ook sneller geneigd zijn gezonder te eten.  


TIP: Schep niet al te grote porties op, bij een berg voedsel kunnen ze snel een afkeer krijgen. Hebben ze nog honger? Dan kunnen ze gerust bijnemen.


TIP: Beperk zoutgebruik in de keuken en probeer ook zoveel mogelijk kant- en klare bereidingen te vermijden. Kinderen hebben een andere zoutbeperking dan volwassenen. De totale zoutinname moet voor kinderen van 1 tot 3 jaar beperkt blijven tot 2 g per dag, voor kinderen van 4 tot 6 jaar tot 3 g en van 7 tot 18 jaar tot 5 g.

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing