Vleesvervangers: tips en tricks

Ondertussen is vrij algemeen geweten dat veel vlees eten niet goed is voor het klimaat en voor de gezondheid. Minder vlees eten is dus de boodschap. Maar hoe pak je dat aan?

Te veel vlees eten is niet gezond, maar vlees is tegelijkertijd wel voedzaam. Het bevat onder andere veel eiwitten, vitaminen zoals vitamine B12 en mineralen zoals ijzer. Nuttige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Maar, die voedingsstoffen zijn niet uitsluitend terug te vinden in vlees. De meeste zijn ook terug te vinden in vleesvervangers en andere dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren en vis..

Er zijn drie soorten vleesvervangers:

  • Natuurlijke vleesvervangers

Dit zijn de zogenaamde ‘whole foods’. Dit zijn voornamelijk peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen en in mindere mate ook volle granen en noten. Dit vanwege hun hoge concentraties aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsmiddelen bevatten wel geen vitamine B12.

  • Traditionele vleesvervangers

Hieronder vallen licht bewerkte voedingsmiddelen zoals tofu, tempé, seitan en falafel. Deze vleesvervangers bestaan al honderden jaren. Tofu en tempé worden gemaakt van soja, seitan van tarwe-eiwit en falafel met kikkererwten of tuinbonen. De meeste hiervan zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen, maar ze bevatten ook geen vitamine B12.

  • Nieuwe vleesvervangers

Dit zijn sterk bewerkte producten zoals vegetarische burgers, gehakt, schnitzel, worsten ... Ze zijn meestal gemaakt uit plantaardige eiwitten uit soja, tarwe of erwt, met hulpstoffen, smaakversterkers … Deze zijn vaak zodanig verrijkt dat ze op het vlak van eiwitten, vitaminen en mineralen nagenoeg evenwaardig zijn aan vlees. Bovendien wordt de technologie die hierachter zit steeds beter en worden nieuwe vleesvervangers steeds lekkerder, voedzamer en gezonder

Titel

Uiteraard kan vlees ook vervangen worden door andere dierlijke producten, zoals vis, eieren en zuivelproducten. Die bevatten veel eiwitten, mineralen en vitaminen waaronder ook vitamine B12.


Omdat dit nog steeds dierlijke producten zijn, worden deze bij voorkeur ook met mate geconsumeerd, maar op het vlak van gezondheid en ecologische impact scoren deze over het algemeen al wel vaak beter dan de meeste vleesproducten.

 


Titel

Een realistische kortetermijndoelstelling voor het afbouwen van de consumptie van dierlijke producten, met in het bijzonder vlees, is beschreven in een Green Deal van Vlaanderen, namelijk ‘Eiwitshift op ons bord’. Die streeft ernaar om onze eiwitconsumptie in Vlaanderen om te draaien, van 60 % uit dierlijke bronnen, naar 60 % uit plantaardige en slechts 40 % uit dierlijke bronnen. Uiteindelijk wil men met andere woorden ruwweg één derde van de dierlijke eiwitten in ons hedendaags voedingspatroon plantaardig maken.

 

Uiteraard kiest iedereen zelf in welke mate dit haalbaar is. Uiteindelijk is elke stap in de goede richting winst!

Tips: koken met vleesvervangers

Het vervangen van vlees door natuurlijke vleesvervangers, traditionele vleesvervangers, nieuwe vleesvervangers en andere dierlijke producten heeft altijd voordelen. Niet alleen heeft het voordelen op het vlak van klimaat, gezondheid en dierenwelzijn, het is ook leerrijk om met deze ingrediënten te koken. Deze voedingsmiddelen zijn enorm veelzijdig en bovendien verrassend lekker. Het introduceren van deze voedingsmiddelen in de dagelijkse voedselroutines is een verrijking op heel veel vlakken.

TIP: Gebruik vaker peulvruchten ter vervanging van vlees en varieer met soorten en bereidingswijzen. Peulvruchten zijn goedkoop, gezond en enorm veelzijdig. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.


TIP: Ze kunnen worden verwerkt in dipsaus en broodbeleg of dienen als basis voor dressings. Ze kunnen in hun geheel gebruikt worden in warme gerechten met curry of chili, stoofpotjes, soep of in koude gerechten zoals salades. Ze kunnen verwerkt worden tot een puree of dienen als crumble voor ovengerechten. Gekruid en geroosterd kunnen ze gegeten worden als knapperige snack. Chefs kunnen ze bovendien gebruiken als basis om zelf eigen vegetarische burgers of balletjes te maken.


TIP: Gebruik vaker traditionele vleesvervangers en experimenteer met bereidingswijzen.


TIP: Tofu heeft een neutrale smaak en mits de juiste bereiding geef je het elke smaak die je wil. Voor hartige gerechten zorg je er best eerst voor dat de tofu zoveel mogelijk water kwijtraakt. Dan laat je hem marineren, om daarna te bakken en nogmaals te kruiden.


TIP: Ook in zoete gerechten kan tofu gebruikt worden.

 

TIP: Gebruik vaker nieuwe vleesvervangers.

Ze zijn gemakkelijk in gebruik en hoe langer hoe meer komen er vleesvervangers op de markt die amper te onderscheiden zijn van echt vlees. 


In een creatieve bui of op zoek naar lekkere duurzame voeding? Neem dan zeker een kijkje in de wereld van de vleesvervangers in ons assortiment en laat je verbazen door hun smaak en veelzijdigheid.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing