TIP: Lees altijd het etiket:
Het grootste gevaar is dat gluten worden toegevoegd zonder het te beseffen. Lees daarom altijd het etiket van het voedingsmiddel! Check altijd even of een glutenbevattend graan vermeld wordt in de ingrediëntenlijst.
Let op voor tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut en hun synoniemen. Durum is bijvoorbeeld een type tarwe dat vaak in ingrediëntenlijsten voorkomt. Glutenbevattende granen zitten in veel producten, ook waar we het niet zouden verwachten. Producten zoals sojasaus, bouillon of charcuterie bevatten namelijk ook vaak gluten. Volgens de wetgeving horen die ingrediënten altijd op te vallen in de ingrediëntenlijst, daarom zijn ze meestal vetgedrukt. Op het einde van een ingrediëntenlijst wordt ook soms vermeld dat een voedingsmiddel sporen van gluten kan bevatten. Wees hier dus ook alert voor wanneer je kookt voor mensen met een extreme gevoeligheid.
Staat het symbool glutenvrij (hier rechts) op de verpakking? Dan kan je er altijd zeker van zijn dat het product glutenvrij is.