Gezonde voeding en omega 3

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Voor chefs is het niet alleen belangrijk om lekker, maar natuurlijk ook om gezond te koken. Gezond eten is namelijk één van de belangrijkste dingen die men kan doen om het lichaam gezond te houden en om ziektes te voorkomen. Gezond eten betekent enerzijds voedingsmiddelen beperken die de gezondheid schaden zoals fastfood en anderzijds stoffen aanleveren die het lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Denk bij die stoffen bijvoorbeeld aan eiwitten voor de opbouw van spieren of aan vitaminen en mineralen die bijvoorbeeld nodig zijn voor een normaal metabolisme. Een ander voorbeeld van die stoffen die het lichaam absoluut nodig heeft zijn omega 3-vetzuren.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn een specifiek type vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid. Het is namelijk nodig voor de normale opbouw van de membranen van onze cellen. In het bijzonder is omega 3 belangrijk voor het normaal ontwikkelen en functioneren van de hersenen en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het voldoende consumeren van die vetzuren is dus noodzakelijk. Nu is het zo dat de meeste mensen te weinig van deze vetzuren binnen krijgen, met tal van gezondheidsproblemen tot gevolg.

 

Er bestaat een onderverdeling tussen omega 3-vetzuren. Er zijn namelijk omega 3-vetzuren van dierlijke afkomst en van plantaardige afkomst. Die twee zijn structureel verschillend en hebben beiden een essentiële rol in het lichaam.

TIP: Voor een optimale gezondheid moet men dus regelmatig zowel dierlijk als plantaardig omega 3 consumeren.

Titel

Dierlijk omega 3 vindt men voornamelijk terug in vette vis. Makreel, haring, sardines, ansjovis en zalm zijn hier de bekendste voorbeelden van. Het komt ook voor in omega 3-supplementen op basis van visolie of algen.

TIP: Voor vegetariërs en veganisten zijn supplementen van algen een goed alternatief.

TIP: Om voldoende omega 3 van dierlijke oorsprong binnen te krijgen wordt aangeraden om minstens 2 of 3 consumpties vette vis per week te eten.

TIP: Kies liefst voor kleine vette vis zoals makreel, haring, sardine en ansjovis, aangezien die minder vervuild zijn dan grote vissen zoals zalm en tonijn.

Titel




Plantaardig omega 3 vindt men vooral terug in noten en zaden en hun olies. De beste noten zijn walnoten en de beste zaden zijn lijnzaad en chiazaad. Oliesoorten met veel omega 3 zijn lijnzaadolie, koolzaadolie en hennepolie.

Koken met omega 3-rijke voedingsmiddelen

Koken met omega 3-rijke producten vergt wat voorzichtigheid, aangezien omega 3 een hittegevoelig vetzuur is. Het verwarmen van omega 3 vetzuren maakt ze kapot.

TIP: Gebruik omega 3 daarom alleen voor koude bereidingen of beperk de verhitting van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren.

 

Concreet komt dit neer op het volgende:

TIP: Gebruik omega 3-rijke oliesoorten zoals lijnzaadolie en koolzaadolie alleen voor koude bereidingen, zoals voor het maken van vinaigrettes.

TIP: Gebruik noten en zaden best in hun rauwe vorm en beperk verhitting. Als je ze toch gebruikt in warme gerechten, is het best om ze pas op het laatste toe te voegen en om ze niet of zeer beperkt te roosteren.

TIP: Serveer bij voorkeur koude vissoorten of beperk het verhittingsproces tot het minimum. Gepekelde, gerookte en rauwe vissoorten behouden nagenoeg al hun omega 3. Gebakken vis verliest een groot deel van zijn omega 3. Bak je hem toch aan, zorg dan dat de binnenkant niet te gaar wordt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing