Ontdek 6 tips

Voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling is het verlies van eetbaar voedsel, doordat het niet geconsumeerd wordt of vroegtijdig verloren gaat in de productie- of distributieketen. Het komt voor in alle fasen van de voedselketen: van de teelt en oogst tot de verwerking, de opslag en het transport.

Verspilling in België: milieu, economie en ethiek

In België wordt jaarlijks 345 kilogram voedsel per persoon verspild, waarmee we de op één na grootste verspillers van Europa zijn. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu, de economie en de wereldwijde voedselzekerheid.

Het voedselsysteem heeft een zware impact op het milieu, onder andere door het gebruik van schaarse grondstoffen, de uitstoot van broeikasgassen en de belasting van biodiversiteit en watervoorzieningen.

Voedselverlies betekent ook dat de energie en de grondstoffen die zijn ingezet voor de productie verloren gaan. Bovendien heeft voedselverspilling economische gevolgen, doordat het weggegooide voedsel ook geld kost. Tot slot is voedselverlies ook een ethisch probleem, aangezien het plaatsvindt terwijl wereldwijd miljoenen mensen kampen met honger en ondervoeding.

Hoe kan jij je steentje bijdragen?

1. THT vs TGT

Let goed op de houdbaarheidsdata. De producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum zijn meestal nog goed na hun datum. Het verstrijken van deze datum is dus vaak geen reden om een product weg te gooien. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Producten met een ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum moeten wel voor die datum gebruikt worden.

2. Een goed geordende koelkast

Door je koelkast goed te organiseren, krijg je een duidelijk overzicht van het eten dat je in huis hebt. En wanneer je het eten met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan zet, zal je hier sneller naar grijpen.

3. Restjes verwerken

Wees creatief met restjes en bewaar ze goed. Restjes kunnen vaak omgetoverd worden tot nieuwe maaltijden. Restjes of producten die je niet meteen gaat opeten, kan je best in de vriezer bewaren.

4. Bewust inkopen

Door bewust om te gaan met voedsel en slim in te kopen, kunnen we de verspilling aanzienlijk verminderen. Kleine veranderingen in ons gedrag kunnen een grote impact hebben op het milieu, de economie en de wereldwijde voedselzekerheid.

5. Geef fruit en groenten een nieuw leven

Fruit en groenten die er niet perfect uitzien, zoals een appel met bruine vlekken, een zachte wortel of een tomaat met rimpels, kunnen vaak nog prima verwerkt worden in bijvoorbeeld een compote of een soep.

6. Boodschappen

Kies voor bulkproducten in grote verpakkingen om plastic afval te verminderen en koop alleen de hoeveelheden die je echt nodig hebt.

Acties tegen voedselverspilling

Sligro Food Group werkt actief mee aan het tegengaan van voedselverspilling door efficiënt voorraadbeheer, giften aan voedselbanken en voor onze klanten een samenwerking met FoodWin vzw.