In België wordt jaarlijks 345 kilogram voedsel per persoon verspild, waarmee we de op één na grootste verspillers van Europa zijn. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu, de economie en de wereldwijde voedselzekerheid.
Het voedselsysteem heeft een zware impact op het milieu, onder andere door het gebruik van schaarse grondstoffen, de uitstoot van broeikasgassen en de belasting van biodiversiteit en watervoorzieningen.
Voedselverlies betekent ook dat de energie en de grondstoffen die zijn ingezet voor de productie verloren gaan. Bovendien heeft voedselverspilling economische gevolgen, doordat het weggegooide voedsel ook geld kost. Tot slot is voedselverlies ook een ethisch probleem, aangezien het plaatsvindt terwijl wereldwijd miljoenen mensen kampen met honger en ondervoeding.
Let goed op de houdbaarheidsdata. De producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum zijn meestal nog goed na hun datum. Het verstrijken van deze datum is dus vaak geen reden om een product weg te gooien. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Producten met een ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum moeten wel voor die datum gebruikt worden.
Door je koelkast goed te organiseren, krijg je een duidelijk overzicht van het eten dat je in huis hebt. En wanneer je het eten met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan zet, zal je hier sneller naar grijpen.
Wees creatief met restjes en bewaar ze goed. Restjes kunnen vaak omgetoverd worden tot nieuwe maaltijden. Restjes of producten die je niet meteen gaat opeten, kan je best in de vriezer bewaren.
Door bewust om te gaan met voedsel en slim in te kopen, kunnen we de verspilling aanzienlijk verminderen. Kleine veranderingen in ons gedrag kunnen een grote impact hebben op het milieu, de economie en de wereldwijde voedselzekerheid.
Fruit en groenten die er niet perfect uitzien, zoals een appel met bruine vlekken, een zachte wortel of een tomaat met rimpels, kunnen vaak nog prima verwerkt worden in bijvoorbeeld een compote of een soep.
Kies voor bulkproducten in grote verpakkingen om plastic afval te verminderen en koop alleen de hoeveelheden die je echt nodig hebt.
Sligro Food Group werkt actief mee aan het tegengaan van voedselverspilling door efficiënt voorraadbeheer, giften aan voedselbanken en voor onze klanten een samenwerking met FoodWin vzw.