Tip: hoe omgaan met lactose-intolerantie?

Katia Delhaye (kwaliteitsdienst JAVA Foodservice/Sligro Food Group Belgium):
"Iedereen kent wel iemand met een lactose-intolerantie. Maar hoe gaan we er best mee om? Welke voeding kan je nog serveren? En welke lactosevrije alternatieven bestaan er?"

fruit

Titel

Maag- en darmklachten die ontstaan na het eten van dit melksuiker, het is geen pretje. Voor iedereen kan de grens van inname verschillen vooraleer de klachten verschijnen.


Er bestaan de dag van vandaag gelukkig al veel meer alternatieve producten, maar veel producten zijn ook van nature lactosevrij:


  • Groenten, fruit, olie, noten, pasta, aardappelen, brood, eieren, vis, water …  


Deze voeding op je menu is altijd een veilige keuze!

Titel


Maar er bestaat natuurlijk ook de andere kant. 

Andere producten bevatten lactose zonder dat we dit beseffen:

  • Verwerkt vlees zoals gehakt, chips, vleesvervangers, melkbrood, koekjes …


Het hangt er ook vanaf welke soort chips of vleesvervanger, maar hier is het best oppassen geblazen om onaangename verrassingen te vermijden. Lees best altijd even de samenstelling na.

Voeding met lactose
Kaas met minder lactose

Titel

Nog andere producten bevatten amper tot geen lactose in tegenstelling tot onze verwachting:


  • Harde kazen, zure melkproducten (yoghurt), Feta, mascarpone, Gorgonzola, Roquefort, Camembert, Parmezaan ... 


Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose!


Dit wordt natuurlijk door iedereen anders ervaren. Om zeker te zijn kan je best een vervangend lactosevrij alternatief zoeken.

Lactosevrije producten in ons assortiment

Dat er steeds meer lactosevrije alternatieven geproduceerd worden is een goede zaak. Melk, room, chocopasta, ijsjes ... mensen met lactoseintolerantie hoeven het niet meer te laten. Ook wij houden de vinger aan de pols om ons aanbod aan te vullen met kwalitatieve lactosevrije producten.

Wist je dat we er al heel wat hebben in ons assortiment? Neem een kijkje in JAVA Online onder het label: 'Allergenen' - 'vrij van melk (incl. lactose)'.

Titel

Lactosevrije room Dilea
Alpro
Lactosevrije melk Inex

Huisbereide gerechten

Huisbereide gerechten geven nog steeds de meeste variatie, doordat elk ingrediënt aangepast kan worden. Het etiket nalezen is steeds de bron van informatie. Tip: vermeldingen van dit allergeen moeten vetgedrukt staan.


Meer lezen over allergenen? Raadpleeg hier de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing