Het AZ Zeno in Knokke-Heist kroont zich tot winnaar van de Eten Is Feest 2021-award.

Dat is een samenwerking tussen JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions om de sociale sector een hart onder de riem te steken na de zware afgelopen maanden. AZ Zeno krijgt de prijs van € 10 000 voor haar project om een voedselbos aan te planten in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis.

“De zorgsector heeft een heel bewogen en zware periode achter de rug”, zegt Beni Van Dam, verantwoordelijk voor e-commerce en trade marketing binnen Unilever Food Solutions. “Voeding neemt voor mensen in de zorg een belangrijke plaats in. Nochtans is dat voor veel zorgbehoevenden geen evidentie meer. Soms is er minder smaakbeleving of zijn er andere wensen. Woonzorgcentra en instellingen proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan."

"We willen die mensen ook belonen met een prijs", vult Nadia Van Herck, marketing manager bij JAVA Foodservice aan. "De Eten Is Feest-award focust op dat lichtpuntje dat we willen geven aan deze sector.” Een onafhankelijke jury beoordeelde de 22 inzendingen anoniem naar waarde. Drie supergenomineerden kwamen daaruit voort: het woonzorgcentrum ’t Ponton uit Oostende, vzw Open Kring, ondersteuning in Ardooie en het AZ Zeno in Knokke-Heist.

Pluktuin

De derde plaats ging uiteindelijk naar de vzw Open Kring, die uitpakt met een pluktuin nabij de voorziening. “Het principe is eenvoudig: we laten onze bewoners de groenten en fruit uit de tuin plukken”, zegt keukenverantwoordelijke Piet Vanden Berghe. “Die ingrediënten vinden ze nadien terug op hun bord. Het is de bedoeling dat we nadien praten met de bewoners: wat vonden ze lekker en wat niet? Zo kunnen we in de toekomst bereidingswijzen aanpassen.” De vzw Open Kring krijgt een cheque van 500 euro om de pluktuin verder uit te bouwen.

Bakfiets

Op plaats twee staat woonzorgcentrum ’t Ponton. Zij willen op verplaatsing gaan met een elektrische bakfiets en zo bewoners weer naar hun eigen straat of buurt brengen. De bakfiets moet bestaan uit een diepvries en een koelkast, om bijvoorbeeld taartjes of ander lekkers mee te nemen. “Op die manier brengen we de bewoners voor een stuk weer in de maatschappij”, zeggen Vicky Vantomme en Melissa Vanbavinckhove van ’t Ponton. “We kunnen maaltijden meenemen voor een picknick, maar ook een bezoekje brengen aan familie. Zo kunnen de bewoners hun familie of buren nog eens trakteren.” Het project werd beloond met 1.000 euro.

Voedselbos

De grote winnaar werd het AZ Zeno in Knokke-Heist met hun toekomstig voedselbos. Naast het moderne ziekenhuis willen de verantwoordelijken voor de voeding immers een bos van 3,5 hectare aanplanten vol laag- en hoogstammige fruit- en notenbomen, met frambozen- en braamstruiken, met rabarberplanten en kruiden als munt en peterselie. “In het najaar zullen we de eerste hagen aanplanten”, zegt catering manager Pieter De Smet. “Rondom het bos creëren we wandelpaden, onder meer voor mensen die revalideren in het ziekenhuis. Al wat we oogsten, komt nadien op het bord terecht. Het bos zal voor mensen ook een herontdekking worden van smaken. We willen er ook gaan samenwerken met de buurt. Wat we niet kunnen gebruiken, kan onder meer in sap verwerkt worden.” Tegen eind 2022 moet het voedselbos klaar zijn. De 10.000 euro, die gepaard gaat met de Eten Is Feest-award, zal daarbij goed van pas komen.

Peter Janssens, sales manager bij JAVA Foodservice, en Johan Vercaemst, managing director bij Unilever Food Solutions België, deelden de prijzen donderdag in Jabbeke uit: “Bijna 3.000 mensen brachten hun stem uit. We spreken van een succes. Ook de komende jaren willen we deze award blijven uitreiken aan sociale instellingen die langetermijnprojecten hebben met hun keukens.”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing