FoodWIN: herverdeling, tweede hulp bij overschotten!

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Preventie first!

Voedselverspilling voorkomen in jouw organisatie? Het kan! Start met een meting, identificeer de knelpunten en neem gericht actie. Met de juiste portiegrootte en productiehoeveelheden kan je al grote winsten boeken.

 

Helemaal geen overschotten hebben in je keuken is wellicht een utopie. Onvoorspelbare factoren zoals het aantal klanten, de populariteit van een menu of het weer zijn nu eenmaal part of the game. En dat heeft een impact op de hoeveelheid voedselverspilling.

Herverdeling als tweede redding

Toch geen zero waste-wonder? Probeer de overschotten dan een betekenisvol tweede leven te geven. Hoe? Via herverdeling of redistributie zorg je ervoor dat jouw overschotten toch nog op de borden van mensen belanden. Van hoogwaardige valorisatie gesproken! En dat steeds op een voedselveilige en financieel haalbare manier. Er zijn verschillende actoren die zorgen voor de aanvoer, opslag, verwerking en distributie van voedseloverschotten en ze via diverse kanalen aanbieden. Hieronder twee partners toegelicht nl. De Voedselbanken en Too Good To Go.

 

De Voedselbanken

De Voedselbanken zijn wellicht de grootste en meest bekende herverdeler. In totaal deden in 2021 maandelijks gemiddeld 177.238 mensen in nood beroep op de Voedselbanken via meer dan 650 plaatselijke verenigingen. En in 2021 zamelden ze 22.230 ton voedsel in dat ze voornamelijk krijgen van voedingsbedrijven, retail en veilingen. Het aantal mensen dat beroep doet op voedselhulp stijgt jaarlijks, terwijl het aanbod afneemt. Dat is deels te verklaren door de coronacrisis, gekenmerkt door tijdelijke werkloosheid of het verdwijnen van bepaalde jobs.

Hoe werkt dat nu juist?

Dagelijks nog perfect verbruikbare producten over die je niet meer kan verkopen? Dan is herverdeling een heel goede oplossing. Wel moet er steeds voldaan zijn aan de vereisten inzake voedselveiligheid. Aan welke regels moet een instelling zich houden om aan voedseldonatie te doen?

  • Houdbaarheid

Zit je nog met een grote stock producten waarvan de datum van minimale houdbaarheid (THT) bereikt of overschreden is? Dan kunnen deze in bepaalde gevallen toch nog worden verdeeld aan de consument zonder enig risico voor de gezondheid. Je moet uiteraard steeds kunnen garanderen dat de bewaaromstandigheden en de koudeketen worden gerespecteerd en de verpakking ongeschonden is. Producten met een uiterste consumptiedatum (TGT) mogen na het verstrijken van de datum in geen geval nog aanvaard of verdeeld worden.

  • Traceerbaarheid

In het geval van leveringen aan liefdadigheidsverenigingen en aan voedselbanken, volstaat als registratie van uitgaande producten de lijst van vestigingen van liefdadigheidsverenigingen en voedselbanken waaraan geleverd werd.

  • Invriezen
  • De juiste etikettering


Meer info hierover vind je op de pagina van het FAVV.

Blik vooruit

De Voedselbanken kijken bezorgd naar de toekomst met de forse stijging van voedsel- en energieprijzen. Om te kunnen inspelen op de verwachte stijging van het aantal begunstigden, benadrukt de Belgische Federatie van Voedselbanken het belang van bijkomende fiscale incentives. Dit kan voedingsbedrijven en retailers stimuleren om voedingsmiddelen te schenken. Op die manier dragen zij ook bij tot het beperken van voedselverliezen. Kleine kanttekening: het kan nooit de bedoeling zijn dat schenkende bedrijven de voedselbanken of lokale organisaties als goedkope afvalverwerkers beschouwen. Duidelijke afspraken over wat wel en niet te schenken zullen hierbij helpen. Genoeg reden om twee keer na te denken vooraleer overschotten in de vuilbak belanden!

Pierre De Cpninck Lichtbaken

Titel

“De samenwerkingen met grootkeukens en supermarkten zijn heel waardevol voor de werking van de sociale organisaties”, zo vertelt Pierre De Coninck, voorzitter van vzw Lichtbaken. Zij werken zelf samen met de Centrale keuken van stad Oostende en dat loopt erg goed!

Titel

Pierre: “Wij gaan dagelijks om 15 uur overschotten ophalen bij de centrale keuken. Dit doen we met onze camionette of elektrische bakfiets. We krijgen het eten mee in de gastronormen en zo houden we de groenten, aardappelen en het vlees apart. Vrijwilligers maken dan de bordjes klaar voor onze bezoekers. Die maaltijden kunnen ze komen afhalen voor 1 euro. En door covid zijn de afhaalmaaltijden extra populair geworden. De samenwerking met de centrale keuken is een enorme steun voor onze werking! En het verloopt allemaal erg vlot.”

Titel

Dat beaamt Linda Verhaeghe, hoofdcoördinator horeca bij de Centrale Keuken. “Door deze samenwerking hebben we een warme relatie opgebouwd met Lichtbaken. Zij zijn ons echt dankbaar en dat is uiteraard een fijn gevoel. We geven eigenlijk van alles mee: van klaargemaakte groenten, aardappelen, koude schotels tot yoghurtjes en broodjes! Wel houden we sinds kort bij hoeveel we aan Lichtbaken geven, want ondanks de goede samenwerking willen we ook hier onze overschotten nog proberen in te perken.”

Titel

Ook bij plotse sluitingen (denk maar aan corona) kan je bedrijf met een onvoorziene grote stock achterblijven. Dan is het erg makkelijk als je al samenwerkt met een sociale organisatie uit de buurt!

 

Too Good To Go

En wellicht heb je wel al gehoord van Too Good To Go? Ook zij doen aan herverdeling. Het is een applicatie via welke o.a. supermarkten, bakkers en ook grootkeukens hun overschotten aanbieden tegen een verminderde prijs. Als consument kan je zo’n verrassingspakket eenvoudig kopen. Vooraf moet je als handelaar dus niet aangeven wat je exact in het pakket zal steken, handig!

 

Voor bedrijven waar het niet wenselijk is dat iedereen zomaar binnenloopt, is er een oplossing. Dit zijn de ‘hidden stores’, de bedrijven zijn niet zichtbaar voor het grote publiek, maar werknemers binnen het bedrijf kunnen met een code de winkel zichtbaar maken in de app. Zo kunnen ze ook binnen hun bedrijf porties redden op het einde van de service.

Tim Stockman, Key Partner Specialist bij Too Good To Go licht de praktische kant toe: “De meeste partners verpakken de maaltijd voor in takeawayverpakking en geven op een zelf gekozen uur de porties mee met de klant. Andere partners vragen aan de klant om zelf verpakking mee te nemen en scheppen de portie uit op het moment dat de klanten zich aanbieden. Er zijn ook partners die bijvoorbeeld een frigo aan de receptie hebben waar de klanten zich naartoe kunnen begeven. De betalingen lopen automatisch, dus het enige wat je als grootkeuken moet doen is het aantal porties online zetten en de portie meegeven met de klant op de gekozen tijdstippen. Heel eenvoudig en het proberen waard!” 

Bekijk ook deze video vanaf 13:25, waarin Jasmien Wildemeersch (experte grootkeukens bij FoodWIN) uitlegt hoe jij als grootkeuken met Too Good To Go kan werken.

Food Waste Fest

Benieuwd naar wat jij kan doen? Kom op 11 en 12 mei naar het Food Waste Fest.
Het Food Waste Fest biedt gratis workshops, keynotes en meer om grootkeukens te ondersteunen in de strijd tegen voedselverspilling.

 

FoodWIN, OVAM, Too Good To Go en het Departement Landbouw en Visserij trakteren zowel online als offline op een heerlijk programma. Deelnemen is gratis!

Van harte welkom.

Titel

Door: FoodWIN


Bron:

Cijfers Voedselbanken, https://www.foodbanks.be/nl/news#164

FAVV, Omzendbrief met betrekking tot de bepalingen van toepassing op

voedselbanken en liefdadigheidsverenigingen, 14/09/2017, https://www.favv-afsca.be/professionelen/levensmiddelen/omzendbrieven/_documents/2017-09-14_circ-ob_Voedselbanken_NL_V4_clean.pdf

Meer info vind je ook op https://www.departementwvg.be/sites/default/files/media/documenten/BoekVoedsel.pdf

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing