6 tips voor chefs: minder vlees

Minder vlees eten.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Overmatige consumptie van vlees en in het bijzonder rood en bewerkt vlees, kunnen negatieve effecten hebben op de gezondheid en op het milieu. Vlees eten kan perfect nog op een gezonde en duurzame manier, maar zoals zo veel dingen, moet het dan wel met mate.

TIP 1: Voer een veganistische dag in

Donderdag is typisch veggiedag. Eén veggiedag per week invoeren is een ideale eerste stap om minder vlees te eten, met een grote impact voor de gezondheid van de consument en het milieu.

TIP 2: Voer i.p.v. een veggiedag, één vleesdag in

Wil je nog een stapje verder gaan? Voer dan één vleesdag per week in. Hierop kan je een lekker stukje vlees aanbieden zonder gewetensproblemen. Op de andere dagen wordt vlees namelijk vervangen door (duurzaam gevangen) vis, eieren, kaas of een veganistisch alternatief.

TIP 3: Experimenteer met vleesvervangers

Waar de technologie enkele jaren terug nog in zijn kinderschoenen stond, zijn er momenteel tal van gezonde, betaalbare én vooral lekkere vleesvervangers verkrijgbaar.

TIP 4: Doe mee aan 'dagen zonder vlees'

Deelnemen aan “Dagen zonder vlees”, wil zeggen dat je de volledige vastenperiode geen (of minder) vlees klaarmaakt. Niet alleen is dit goed voor het milieu, ook creëert het bewustwording bij de consumenten. Enerzijds bewustwording over hoe veel vlees we eigenlijk standaard eten en anderzijds over hoe makkelijk het soms kan zijn om een stukje vlees te vervangen.

TIP 5: Focus op de bereiding van groenten, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Geef vlees vaker een bijrol in een gerecht

Gebruik vlees eerder als smaakmaker of decoratie en minder als hoofdbestanddeel van de maaltijd. Denk aan spruitjes met enkele spekjes in plaats spek met enkele spruiten, of een wok met veel groenten en enkele kippenblokjes en niet andersom.

TIP 6: Beschouw het als een toevoeging en niet als beperking

Een veggiedag per week bijvoorbeeld is geen beperking, in tegendeel! Het is een kans om nieuwe dingen te ontdekken.  Grijp jij die kans en laat je je creativiteit stromen om geweldige recepten te ontwikkelen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing